Kenapa Memilih Teriberka [ Murmansk Russia ]


Papan tanda "Teriberka" dalam bahasa Russia sebelum tiba di perkampungan Teriberka
 

"Teriberka", merupakan satu perkataan asing buat saya sebelum saya mengembara ke negara Russia. Teriberka merupakan salah satu lokasi pelancungan di Russia yang terpencil bagi penggemar-penggemar 'Northern Light" atau pun 'Aurora'. Saya tidak pernah terfikir dan Teriberka ini tidak pernah menjadi "bucket list" untuk saya pergi mengembara. Perancangan asal saya adalah untuk mendapat mengalaman melalui laluan keretapi terpanjang di dunia iaitu "Transiberian" dan juga tasik beku yang unik iaitu "Lake Baikal". 

Rakan kembara saya Kiet yang memberikan cadangan untuk ke Murmansk iaitu salah satu bandaraya di utara Russia bagi melihat fenomena Aurora. Saya sebenarnya kurang berminat dengan fenomena aurora ini dan ia bukanlah merupakan 'WishList' utama saya. Rakan kembara benar-benar ingin melihat fenomena aurora. Bagi saya, jika kembara ini diselitkan dengan aktiviti mengejar aurora ini, pastinya memerlukan waktu tambahan sekurang-kurangnya 5 hari termasuk perjalanan pergi dan balik ke Murmansk. Saya yang begitu mempunyai kekangan masa mengembara sebolehnya tidak mahu memperuntukkan masa untuk aurora ini walaupun ini merupakan pertama dan mungkin terakhir saya ke Russia. Dalam kira-kira untuk membuat keputusan samada untuk ke Murmansk ini, saya membuat sedikit 'research' tentang aurora di Russia ini. Dari situ saya menjumpai salah satu daripada 7 lokasi aurora di Russia iaitu "Teriberka". Ia merupakan lokasi terhampir dengan Bandaraya Moscow. Kita boleh ke Murmansk dari Moscow dengan menaiki kereta api yang mengambil masa hanya 19 jam sahaja.

https://www.rbth.com/travel/326730-best-places-northern-lights-russia

Setelah meneliti dengan lebih lanjut, saya mendapati lokasi Teriberka yang terpencil ini agak unik terutama dari segi lokasi dan bagaimana untuk sampai ke sana.  Ia melalui kawasan tundra sejauh 120 km dari bandar Murmansk yang amat kurang berpenduduk. Laluan kawasan terpencil yang hanya diseliputi dengan salji ini yang merupakan salah satu sebab utama saya mula berminat untuk ke sini dan juga kerana kawasan Teriberka yang terpencil di utara Russia yang mengadap Barents Sea. Saya mula berminat untuk ke sini bagi merasai bagaimana perjalanan yang agak 'adventure' untuk ke sini dan juga bagaimana merasai antara kawasan yang sejuk di Russia. Suhu terendah yang sempat dirasai di sini adalah -23 darjah celcius.

Mengikut pembacaan saya, Teriberka mula sedikit terkenal setelah salah satu filem yang bertajuk 'Leviathan' arahan Andrey Zvyagintsev yang dikeluarkan pada tahun 2014. Saya juga tertarik dengan salah satu blog yang memuatkan gambar salah satu sekolah di sini yang telah ditinggalkan (abandoned school at Teriberka). Dari sinilah saya mula membuat perancangan dan cuba untuk mencari masa dan sesuaikan dengan kembara Russia kali ini. Alhamdulillah dari situ dapat disesuaikan masa dengan terpaksa mengorbankan perkara-perkara yang kurang penting sepanjang kembara ini.

Abandoned school of Teriberka, Kola Peninsula

http://russiatrek.org/blog/photos/abandoned-school-of-teriberka-kola-peninsula/ 

 

Perjalanan dari Murmansk ke Teriberka mengambil masa 2 1/2 jam memandangkan perjalanan dilaluan yang agak licin dan berangin. Kenderaan tidak boleh dipandu terlalu laju bagi mengelakkan terbabas di pinggir jalan. Perjalanan pergi kami menggunakan kereta yang ditempah menggunakan apps Yandex. Ini kerana kami tiba seawal 4 pagi di Murmansk dan bas ke Teriberka hanya bertolak pada pukul 6 petangnya. Mengikut research saya, bas memang akan bertolak waktu petang dan kembali ke Murmansk pada awal pagi. Hanya perjalanan balik kami menggunakan bas. Kami bernasib baik kerana pemandu kereta tersebut sudi menerima tempahan kami seawal 5.30 pagi walaupun bayaran 2400 RUB (RM170) itu agak tidak begitu menguntungkan kerana perjalanan selama 2 1/2 jam yang melalui kawasan berisiko kenderaan rosak di tengah jalan dan terpaksa pulang ke Murmansk tanpa penumpang memandangkan tidak ramai yang melakukan perjalanan ini. Sepanjang perjalanan juga dapat dilihat kereta-kereta yang tersadai di tepi jalan yang ditinggalkan begitu sahaja. Bagaimanapun Alhamduilillah saya telah berpeluang ke sini dan mengalami sendiri pengalaman perjalanan ke Teriberka dan tinggal beberapa hari di sana. Insya Allah saya akan sambung lagi kisah pengembaraan saya di Russia ini di masa akan datang.


Perjalanan awal pagi ke Teriberka disambut dengan matahari terbit yang begitu memukau mata memandang.


Pemandangan 'sunrise' yang begitu mempersonakan.


Sebahagian dari permandangan Teriberka dari atas bukit.


Menikmati permandangan pagi di Teriberka


Antara rumah yang ditinggalkan


Permandangan dari atas jambatan yang menghubungkan Teriberka


Sekolah yang ditutup pada tahun 2005


Mencari pemilik sebenar kereta yang ditinggalkan ini.


Ini adalah guesthouse kami tinggal..... gurau je...


Suhu terendah yang kami dapat rasai di sini adalah -23.

Rate this item
(0 votes)
Last modified on Thursday, 09 August 2018 14:43

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.